השפעת היוגה על החיים

תרגול היוגה והשפעתו על היומיום והחיים בכלל

ההשפעה הסביבתית וההשוואה לאחר

אחד היצרים הכי גדולים שלנו כבני אנוש הוא השוואות לאחר. אנחנו כל הזמן עסוקים בדשא של השכן. תרגול היוגה מטפל בזה דרך התרגול הקבוצתי. כשמתחילים לתרגל ומגיעים לתרגול הקבוצתי הראשון, נחשפים סביב למתרגלים ברמות שונות. מכיוון שאנחנו עסוקים עדיין בדשא של השכן, אנחנו כל הזמן מסתכלים מהאחרים עושים ומנסים לעשות כמוהם. אחרי זמן מה מהכניסה לעולם היוגה ובעיקה האשטנגה, יש נטייה למתרגלים להתחרות בקבוצה. מי עושה את התנוחות בצורה הכי יפה, מי מצליח לשים את הרגל מעל הראש, לעשות את הברכות לשמש תוך כדי ריחופים באוויר ומה לא.

המנטרה במקרה הזה היא להתרכז בעצמי. מה אני יכול לעשות? איך אני מגיע לתרגול? להגיד לעצמכם שאתם מרוצים ממה שאתם משיגים מעצמכם היום, ואין צורך להיות כמו המתרגל המרחף באוויר, או המתרגלת הגמישה ביותר בקבוצה. אתם צריכים להפנים שתרגול והתמדה מניבים תוצאות. לכל אחד מאיתנו יש גוף אחר. לא כולנו נולדנו עם גנטיקה פיזית דומה.

ההשפעה של אותה מנטרה על החיים עצמם היא פשוטה. אתם צריכים להסתפק בהישגים שלכם ולזכור את הנושא של ההתמדה במה שאתם עושים ונהנים ממנו. אם אתם יוצאים לדרך מסוימת בחיים – מקצועית, זוגית, אישית, יזמית או כל דרך אחרת, אתם יכולים להשתמש בעקרון אותו אתם מתרגלים על המזרון ולא להשוות את עצמכם לאחרים אלא להתרכז בתהליך שלכם. התהליך שלכם, בקצב שלכם, זה שהכי מתאים לכם. בכל פעם שאתם מרגישים שאתם להיות כמו מישהו שנמצא סביבכם, תיזכרו בתרגול. לדוגמא, אם פתחתם עסק עצמאי, כנראה שאתם רוצים להיות כמו החבר שפתח עסק זהה לפני עשר שנים. אבל אתם רק התחלתם.. תהיו סבלניים, תתמידו, תצליחו! זו עובדה, ולומדים את זה מצוין מהתרגול.

הריכוז בתרגול

אחת הדרכים בהם מתרגלים את ההתכנסות פנימה והריכוז בעצמכם ולא באחרים בתרגול, הוא פוקוס. המבט מכונס פנימה ולא מתרוצץ לצדדים. הראש נח, המחשבה נחה, כל הגוף והתודעה נרתמים לתרגול שלכם ולא למה שקורה מסביב. אתם מתחילים להקשיב למנטרות וההנחיות של המורה ומבצעים את התנוחות נכון יותר. כשמבט מכונס הסביבה מטושטשת יותר, ויש קשב פנימה. במקרים מסוימים בהם הריכוז קצת מתרופף, אפשר לעצום עיניים ולהירגע כדי להתנתק שוב ולהתרכז פנימה. גם את זה לא עושים בהשפעה של לחץ, עושים את זה בקצב שלכם. התרגול מניב תוצאות לאורך זמן כבר אמרנו?

ההשתוקקות

“אני רוצה להצליח לעמוד על הראש”. “אני רוצה לעשות תנוחה כזו או אחרת”. כולם רוצים מאד להצליח. הרצון הוא נדרש והוא זה שמוביל אותנו להצלחה, אבל צריך לווסת אותו. כשהרצון לא מבוסס, הוא הופך להשתוקקות או דחף. כשפועלים מתוך השתוקקות או דחף לא משיגים תוצאות. מנסים לעשות כמו האחרים, זולגים מההתבוננות פנימה וההסתפקות במה שיש ומסתכלים איך האחרים עושים. התרגול צריך להתבצע תוך הבנה של סיפוק במה שיש. לא צריך להשתוקק וללחוץ את הגוף למקומות אליהם קשה לו להגיע לבנתיים. יכול להיות שלעולם לא תצליחו לעשות משהו שאתם מאד רוצים לעשות עם הגוף שלכם בגלל מגבלות פיזיות. האם תתנו לזה להשפיע לכם על התרגול כולו, או שעדיף להסתפק במה שיש ולשפר אותו? ברור שעדיף להסתפק ולהשתפר בקצב שלכם!

באותו האופן, גם בחיים עצמם, חשוב להיות הישגיים ולרצות להצליח, אך חשוב לדעת לשלוט ביצרים כמו דחף והשתוקקות להצלחה. הדחף וההשתוקקות להצלחה מובילים אותכם לעשות טעויות, לקבל החלטות שגויות, להתאכזב מעצמכם. התרגול עצמו מאפשר לכם, דרך החיבור הפיזי והנפשי, ללמוד לשלוט על אותם יצרים ולווסת אותם.

התגברות על פחד

פחד קיים אצל כולנו בסדרי גודל כאלה ואחרים. התרגול מאפשר ללמוד איך להתמודד עם פחד ולהתגבר עליו, על ידי תהליך כמובן. דוגמא מעולה לכך באה בתנוחת עמידת הראש. כולם רוצים להצליח לעמוד על הראש, אבל לא לכולם היכולת הפיזית או המנטלית. כדי לעמוד על הראש, צריכים לחזק שרירי ליבה, להתגמש מעט והכי חשוב, להאמין בגוף. תהליך האמון בגוף או הבטחון העצמי שאני שולט בגוף שלי, הוא תהליך ארוך. יש מתרגלים שאחרי שנים עדיין עושים את עמידת הראש בתמיכה של קיר. זה נהדר! זה אומר שאותם האנשים מסתפקים במצב ומבינים שזו מגבלה אצלם.

הפחד בעמידת הראש נובע מעצם העובדה שהגוף הפוך ונמצא בפחות שליטה מהעמידה הרגילה, וכמובן פחד מהנפילה העתידה להגיע. כשבוחרים ללכת על זה עד הסוף ולהתמודד עם הפחד של העמידה הפוכה מתחילים תהליך איטי וסבלני. בתחילת הדרך מאד רוצים להצליח. כשמבינים שהשתוקקות לא מביאה הצלחה, מרפים מההשתוקקות ומתחילים להתבונן בגוף בכל שלב ושלב של ביצוע התנוחה. לרוב המתרגלים לוקח זמן להגיע לעמידת ראש. זמן סביר הוא שנתיים ויותר של תרגול. בכל התקופה הזו לומדים בכל שיעור משהו נוסף על התנוחה. בכל פעם מתקדמים עוד קצת. בסופו של דבר, כשהגוף מוכן והנפש מוכנה, מצליחים לבצע את התנוחה ומרגישים סיפוק עילאי! תהליך ארוך וסבלני שמניב תוצאה אדירה! גם הצלחה בתנוחה וגם התגברות על פחד.

קחו את זה לחיים עכשיו. גם בחיים שלנו, יש פחדים שמתמודדים איתם. לא מדובר בפחדים רציונאליים מאריה שיטרוף אותכם בג’ונגל. מדובר בפחד משינויים, פחד לצאת מאיזור הנוחות, פחד להתמודד עם מצבים לא נעימים בחיים. אחרי שמצליחים להתמודד עם תהליך בו מתגברים על פחד בתרגול עצמו, מסגלים כלים שעוזרים להתגבר על אותם הפחדים האלו בחיים עצמם.

הבנת משמעות של תהליך

דיברנו על זה די הרבה כבר, אבל אחד ההישגים הכי גדולים מתרגול יוגה הוא הבנת משמעותו של תהליך. התרגול עצמו הוא תרגול תהליכי. לא מצליחים מהרגע הראשון לעשות את כל התנוחות השונות והמסובכות. כדי להצליח מבינים שצריכים סבלנות והקשבה לגוף. התוצאות מגיעות כשמרפים מלנסות להגיע, להשתוקק להצליח, לרצות לעשות כמו המתרגלים האחרים.. התהליך הזה מלמד משהו חשוב נוסף, שהתוצאות הן יחסיות אך ורק לתהליך ההתקדמות האישי שלכם, ולא למי שנמצא סביבכם. אם תמדדו את עצמכם, תגלו שבכל תרגול אתם משפרים עוד קצת במשהו. תגלו שבכל פעם, גם אחרי המון שנים של תרגול, יש לכם במה להשתפר, ותשתפרו בעצמכם.

כמובן שבדיוק באותו האופן, גם בחיי היומיום שלנו, אי אפשר להצליח לעשות הכל בבום. תרבות האינסטנט של ימינו מרגילה אנשים לקבל תוצאות מיידיות – “הרזייה תוך יומיים מ-100 קילו ל-50 עם קיצור קיבה מהפכני” , “בוא לעשות 4000 דולר בחודש בעזרת קורס של יומיים וחצי” ומה לא. כדי להתמיע תוצאות איכותיות בחיים, עם השפעה לטווח ארוך, צריכים להתמודד עם התהליך, להתמיד ולהצליח להגיע לתוצאות כתוצאה מכך ולא בשימוש בעזרים מזרזים. כל אחד מאיתנו מכיר אדם שמן שעשה ניתוח לקיצור קיבה, רזה במכה והעלה את הכל אחרי שנה. אם הוא היה מרזה בתהליך ארוך של תזונה נכונה ואימון גופני, הוא היה מסגל הרגלים שהיו מוציאים את האיש השמן מהחיים שלו. זה ההבדל!

שמירה על תודעה שקטה

החזרתיות בתרגול בתרגול יוגה הוא יתרון. כל תרגול מכיל את אותו סדר התנוחות של התרגול הקודם. זה נהדר. כשמצליחים לעקוב אחר סדר התרגול ולהעלות את הבטחון העצמי ביחס לקצב התרגול עצמו, אפשר להתחיל להשקיט את התודעה. שמירה על תודעה שקטה לאורך התרגול תורמת להפנים שלבים בתהליך עליו דיברנו, להפנים דקויות בתנוחות הפיזיות ולנקות את המחשבה. אפשר להשוות את התרגול למדיטציה מתמשכת. בזכות הנשימה והקצב, אפשר ממש להתמסר לתרגול עצמו, לשכוח מהמתרחש סביב ומחוץ לתרגול ולסיים את התרגול נקיים, רגועים ומאושרים!

 

פיזיקול

מגזין בריאות ופנאי

המקום שלכם למצוא את כל מה שמעניין בעולם הבריאות, התיירות, הפנאי והשקט לגוף ולנפש

הרשמו לניוזלטר שלנו והשאר מעודכן תמיד

צרו קשר...

אנו תמיד פתוחים לכל שאלה רעיון? שיתוף פעולה?
מוזמנים ליצור איתנו קשר

התכנים באתר הם לעיון בלבד. כל תרגול או שימוש בתוכן הינו באחריותו המלאה של הגולש. יש להתייעץ ברופא לפני ביצוע פעולות חריגות.

סגירת תפריט